Kjøpehysteri

Var på min årlige shoppingtur til Kvadrat i går kveld med Camilla, og fikk unnagjort de fleste av julegavene jeg hadde igjen på lista mi. Det var nesten umulig å finne parkeringsplass, og vi måtte kjøre noen runder i parkeringshuset før vi fant en ledig plass. Det forundrer meg, at samme når på døgnet jeg er på et handlesenter så er det alltid masse biler. Jeg kan parkere utenfor IKEA ti minutter før åpningstid, og det er nesten fullt på parkeringen.

Selv liker jeg godt å gi gaver, men det trenger ikke å være i store mengder, og de trenger heller ikke alltid være kostbare. Ungene våre har fått lære at pengene faktisk ikke vokser på trær, og at vi må jobbe for å få det vi har lyst på.

Nå i disse dager er det flere tilbud. Jeg liker å finne ting på tilbud dersom jeg trenger det. Men jeg går aldri på shopping for å se om jeg finner noe. Jeg har alltid et mål. Å kjøpe en bluse kun fordi den er på tilbud, eller «ta 3 betal for 2» når du egentlig bare trengte 1, er håpløst.

Så når vi nettopp var i København stoppet jeg flere ganger opp og tenkte:

1) Trenger jeg virkelig en bukse til?

2) Dersom jeg ikke kjøper den, kommer jeg til å tenke på den når jeg har gått ut av butikken?

Og plutselig sparte jeg de pengene 😄

Priskrig synes jeg også er noe stort tull. Var det ikke et år risgrøten var på tilbud til en eller to kroner, og alle hamstra for fullt? Jeg husker at jeg kom på butikken og skulle ha en pakke til lørdagsgrøten, men måtte gå hjem igjen uten….. Flere satt med skapene fulle av risgrøt (som de egentlig ikke hadde brukt for men som kjøpte fordi det var tilbud), mens mange satt uten. Er det greit?

Nei, la oss kjøpe det vi trenger. Og ikke ta helt av selv om det er billig.

Forskning viser at nordmenn har i gjennomsnitt 359 klesplagg i skapet, og 8% av klærne vi kjøper bruker vi ikke i det hele tatt. I tillegg kaster vi 23 kg klær hver i året. Det er skremmende mye 😮

Her på Vigrestad kan vi levere en sekk med klær for en 50 lapp (som dekker frakt) på KPK Ukraina-lageret. Så kan de som ikke har så mye fra før, få nytten av klærne vi ikke lenger bruker. Fantastisk ❤️

-IskremMamma-