Bollesøndag

Her i huset feires Bollesøndag på lik linje med alle andre store dager i året. Grunnen til det er ganske festlig:

Da faren i huset, Ole Morten, var liten og gikk på barneskolen, spurte læreren elevene om de kunne nevne alle dagene i året som var helligdager. Ole Morten retta hånda i været og sier høy og tydelig «Bollesøndag!»

Jeg syns jo dette er ganske morsomt, men det gjorde ikke læreren. Han ble rasende sint, for han trodde at Ole Morten tulla. Det gjorde han altså ikke. Han trodde oppriktig at Bollesøndag var en helligdag.

Så her i huset feirer vi, alltid med boller i mange ulike typer og fasonger, ofte med gjester som er glad i boller. Og boller med krem er obligatorisk.

Dette året faller Bollesøndag på morsdagen (eller omvendt) så vi skal til svigermor. Og forhåpentligvis, siden Ole Morten er vokst opp hos svigermor, så tar hun også Bollesøndag på alvor.

De siste årene har jeg baka mye en bolleoppskrift fra Det søte liv. Den er utrolig god, og bollene blir alltid luftige og gode. Bruker også denne oppskriften viss jeg skal lage kanelruller eller skoleboller.

VERDENS BESTE BOLLER ❤️

Ca 40 boller

❤️ 1 liter helmelk

❤️ 300 gram smør (jeg bruker TINE smør)

❤️ 250 gram melis

❤️ 100 gram gjær

❤️ 0,5 Ts kardemumme

❤️ 1,5 kg hvetemel

Pynt: melisdryss

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er lunken (37 grader). Dette tar en stund, men du kan korte ned tiden ved å sette kjelen i vasken fylt med kaldt vann. Rør gjæren ut i den lunkne væsken. Bland i kardemomme og hvetemelet. Elt deigen til den er smidig.

Del deigen i 40 like store emner. Du trenger ikke heve deigen før du triller de ut, men det hender jeg gjør det. La bollene heve lunt i 1 time etter du har triller dem ut.

Stekes midt i ovnen ved 230-250 grader i 7-10 min. Fyller du med smør og sukker, vaniljekrem eller annet, er det best å senke temperaturen til 230. Avkjøl på rist. Sikt over melis før servering.

Ønsker dere en nydelig lørdag. Håper dere også tar Bollesøndag på alvor og lager mange gode varianter. Berlinerboller kan jeg ikke lage, så det må jeg nok handle inn. De er jo nydelige ❤️

IskremMamma