«Sengemat» på gamlemåten

Her en kveld var vi 3 venninner på barselbesøk hos en felles venninne. Vi var innom m44 for å kjøpe gave til den lille, da vi kom på idéen om å ta med mat.

I gamle dager var det helt vanlig at barselkvinnen lå i sengen i minst 14 dager etter fødsel. Familie og naboer kom med mat på sengen til den sårbare og nybakte moren. Og det var ikke snakk om at hun løp rundt og vasket huset, og ordnet til gjærbakst eller pastasalat til de som kom på besøk. Neida, da var det full hvile.

Jeg forventer ikke mat når jeg går på barselbesøk. Men jeg husker selv at jeg følte jeg måtte ha noe å servere, når det kom gjester på besøk for å se den nyfødte. Jeg følte også at huset måtte være rent og ryddig, og det er kanskje det som gjorde at jeg ikke orket besøk de første ukene.

Men når vi hører om hvordan det var i gamle dager, så må jeg si at det høres mye mer riktig ut. Hvorfor skal den som nettopp har født, og som har mer enn nok å tenke på med amming og stell av den lille, ordne til mat til gjestene?

Jeg holder en knapp på «sengemat» på gamlemåten. Ta med mat til den nybakte mammaen. Lag en kake og ta med, eller stikk innom «Big bite» som vi gjorde. Se hvor glad mammaen blir.

Det koster så lite, men betyr så mye.

Jeg husker selv jeg ble overlykkelig dersom noen hadde stukket innom bakeren og kjøpt med noe mat til meg. «Det er ikke alltid så mye som skal til» pleier jeg å si.

Mat er ofte det som blir nedprioritert den første tiden. Å amme, å stelle den lille, å busse i søvn, å trille tur eller hvile seg selv er mer viktig, og en glemmer å spise.

Da jeg fikk nr 3 levde jeg på Stratos den første tiden. Ikke det mest næringsrike, men det var enkelt og ikke minst godt. Mye mulig jeg produserte sjokomelk 😂

Her blir det hjemmelaget lasagne til kvelds. Ønsker dere en fin lørdagskveld 💛

IskremMamma